Bilde

Enova støtte til solceller? Se hvor mye du kan få

Sist oppdatert: 15. mai 2024

Er du lei av høye strømpriser og vil produsere din egen solkraft for å spare både penger og miljøet? Lurer du på hvordan du kan redusere kostnadene for kjøp og montering? I så fall bør du søke om Enova-støtte til solceller – særlig nå som tilskuddet har økt i møte med høye strømpriser. 

Les videre for å se hvor mye du kan få fra Enova for å installere solcellepaneler eller solcelletakstein i hjemmet.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Enova øker støtten til solceller etter strømkrisen

Enova økte støtten til solceller betydelig i februar 2022 som følger av strømkrisen som inntraff i 2021. I tillegg innførte de 10 000 kr i støtte til smart strømstyring med mulighet for å kombinere de to tiltakene. I tillegg har de øremerket midler til solcelleanlegg for kommunale boliger. Det er for å tilby ytterligere hjelp til dem som rammes av strømkrisen, men som har begrensede muligheter til å innføre energitiltak hjemme. 

Enova er et statsforetak som tilbyr støtteordninger til deg som vil innføre energitiltak på hytta og hjemme. Det fungerer ved at du får tilbakebetalt deler av utgiftene dine etter at du har kjøpt en energismart løsning som dekkes av ordningen deres – for eksempel solcelleanlegg. Det er Klima- og energifondet som finansierer Enovatilskuddene, og det kan variere hvor mye du kan få og hvilke tiltak du kan søke om støtte for. 

Enova prioriterer energitiltak som enda ikke er skikkelig etablert på markedet og som fortsatt har høye investeringskostnader. Når det jevner seg ut, så blir støtteordningen for tiltaket ofte avsluttet. Det er derfor man før kunne søke om støtte til luft-varmepumper, særlig i perioden der fossil oljefyring ble forbudt og mange gikk over til varmepumpe.

Nå er luft-varmepumper vanlig å se i de fleste norske hjem og støtten er avviklet. Det er imidlertid fortsatt mulig å søke om Enova-støtte til solceller, enten du vil ha solcellepanel eller solcelletakstein. Dette kan imidlertid endre seg fortløpende, og vi anbefaler at du sjekker gjeldende støtteordninger for å se hva du kan få før du innfører energitiltak i boligen din.

Ettersom strømprisen forventes å forbli høy i årene som kommer, så kan det lønne seg å investere i solceller nå og dra fordel av den økte Enova-støtten før den reduseres igjen.

Så mye kan du få i Enova-støtte til solceller

Enova økte støtten til solceller fra 26 250 kr til 47 500 kr i februar 2022. Et solcelleanlegg kan koste 100 000-300 000 kr, avhengig av utformingen på taket ditt, effekt og størrelse. Tilskuddet kan dermed hjelpe deg med å redusere kostnaden betydelig. Alle private husholdninger kan få Enova-støtte, så lenge man holder seg til retningslinjene deres når man søker.

Så mye kan du få i Enova-støtte til solceller:

  • Installasjon: 7500 kr
  • Installert effekt: 2000 kr per kWp (maksimalt 20 kW)
  • Totalt: 47 500 kr

Nøyaktig hvor mye du kan få i Enova-støtte til solceller vil derfor avhenge av installert effekt, samt monteringskostnader. I tillegg må du først kjøpe og montere anlegget før du kan søke om støtten. Du kan altså ikke søke om støtte på forhånd. En seriøs og dyktig leverandør vil kunne hjelpe deg med å beregne nøyaktig hvor mye du kan få tilbakebetalt for solcelleanlegget ditt.

Husk at dersom du selv etter støtte ikke har tilstrekkelig økonomi til å kjøpe solceller, kan du i tillegg søke om såkalte grønne boliglån. Dette er lån med gunstigere vilkår fordi lånet gis til en som skal benytte pengene til å investere i bærekraftig energi. I mange tilfeller kan dette være en god ide, særlig om du tjener mer penger på solcellene fremfor å betale lånet, slik at du går i pluss allerede fra dag en.

Hvordan søke om Enova-tilskudd til solceller

Det er viktig å ta godt vare på alt av fakturaer og dokumentasjon underveis. Du må kunne dokumentere utgiftene dine med gyldige papirer for å få Enova-tilskuddet utbetalt. Dette bør ikke være et problem, så lenge du bruker et seriøst firma. Et av kravene til Enova er faktisk at du bruker et registrert firma som følger gjeldende lover og regler her i Norge.

Du kan søke om Enova-støtte til solceller når solcelleanlegget er kjøpt og ferdig installert. Det gjør du ved å registrere søknaden inne på nettsidene deres. Deretter må du vente til at søknaden er ferdigbehandlet – og så blir støtten utbetalt til ønsket bankkonto. Du må bare passe på at du innfrir alle kravene deres:

  • Legg ved fakturaer
  • Bruk et registrert firma
  • Anlegget må være kjøpt og installert i løpet av de siste 20 månedene

De fleste leverandører vil være behjelpelige om du spør etter dokumentasjon for å søke om Enova-støtte til solcellepaneler eller solcelletaksteiner. De vil også kunne beregne hvor mye du betaler for solcelleanlegget etter å ha mottatt tilskuddet. Du kan dessuten innføre flere energitiltak når du først er i gang for å øke Enovatilskuddet ytterligere.

Hvor mye kan man spare på solceller?

Hittil har vi fokusert på hvordan du kan redusere kostnadene for å kjøpe og installere solcelleanlegg. Det er imidlertid viktig å vurdere hvor mye du kan spare på solceller på sikt for å få et realistisk bilde av hvor lønnsom investeringen vil være for deg. Hvor mye du kan spare og hvor mye strøm du kan produsere selv vil variere. 

Leverandørene kan imidlertid hjelpe deg med å beregne dette, basert på strømforbruk, boligen din, hvilket anlegg du vil ha og lokale solforhold. Generelt sett, så vil solceller være lønnsomt for de fleste i Norge. Mange vil ha tjent inn igjen investeringen innen 15 år (Enova-støtten for solceller er med i beregningen), avhengig av hvordan strømprisene utvikler seg og hvor mye du betalte for anlegget.

Det betyr at du kan ha mange år med “gratis” strøm foran deg. Solcellepaneler kan nemlig vare i over 30 år og solcelletaksteiner kan vare i opptil 50 år.

Enkelte leverandører tilbyr leasing av solceller med en avtaleperiode på 20 år. Du slipper da den umiddelbare investeringen og kan begynne å tjene på solcellene helt fra starten av. Du kan få Enova-støtte for solceller, selv om du leaser. Det er også mulig å kjøpe ut solcelleanlegget før avtaleperioden utløper. I så fall betaler du “restbeløpet”, det vil si kostnaden av anlegget minus det du har betalt i leasing.

Solceller er lønnsomme også i Norge

Mange er litt skeptisk til solceller i Norge – og det er ikke så rart. Ikke bare er det kaldt her med periodevis mye nedbør, men vintermånedene kan også være ganske så mørke. Det du imidlertid bør se på er solinnstråling og ikke temperatur. Norge har veldig gode forhold for solinnstråling, samtidig som vi har lange sommerdager.

Solceller trives faktisk best i kaldere temperaturer. Dersom det blir veldig varmt, så synker effekten. I tillegg kan solcelleanlegget produsere strøm selv når det er overskyet eller det kommer nedbør.

Utrolig nok, så produserer det likevel strøm med et tynt snølag over seg. Du trenger altså ikke å bekymre deg for klimaet her i Norge.

Få gode tilbud på solcelleanlegg

I tillegg til å søke om Enova støtte til solceller, så kan du redusere kostnaden ved å sammenligne tilbud fra ulike leverandører. Ikke hopp på det første og beste tilbudet på solcelleanlegg, men bruk litt tid på å researche ulike typer anlegg, merker og leverandører. Du kan enten gjøre dette selv eller bruke en tjeneste på nett som innhenter tilbud på dine vegne.

Vi anbefaler at du sjekker hvilke kostnader som er dekket i tilbudet for at du skal få et så likt sammenligningsgrunnlag som mulig. Dersom et tilbud er veldig mye lavere enn de andre, så kan det hende at solcelleforhandleren ikke har inkludert alle utgiftene. I så fall kan det hende at det dukker opp ekstra utgifter underveis.

Du bør også sjekke referanser, vilkår og betingelser, garantier og tidligere erfaring før du bestemmer deg for en leverandør. God kvalitet på produkter og tjenester er like viktig som å få en god pris. Husk at et solcelleanlegg skal vare i mange tiår, og det er veldig kjedelig om du har valgt feil.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Slik får du Enova-støtte til solceller

Solceller er en god investering som kan spare deg penger på sikt, særlig med tanke på de høye strømprisene som er forventet i fremtiden. Den umiddelbare investeringen er ganske høy, men heldigvis kan du søke om Enova-støtte til solceller for å redusere denne kostnaden. I tillegg bør du sammenligne priser og tilbud fra ulike leverandører.

Det er enkelt å søke om tilskudd fra Enova, så lenge du holder deg til de kravene som vi har diskutert her i denne artikkelen: ta vare på fakturaer, bruk et registrert firma og send inn søknaden før fristen på 20 måneder utløper. Ta gjerne en titt på Enovas nettsider først for å se om noe har endret seg. Da vil vi ønske deg lykke til med søknaden!

Få svar på vanlige spørsmål om Enova-støtte til solceller

Meldingsboble
Hvordan søker man støtte til solcellepanel?

Du søker om Enova-støtte til solcellepanel og solcelletakstein på samme måte. Enova omtaler disse løsningene som et solcelleanlegg, og de behandles likt. Kravene til å få utbetalt støtte er også like. Du må dermed registrere søknaden og sende inn fakturaer via nettsiden til Enova.

Meldingsboble
Hvor mye støtte gir Enova?

Enova gir opptil 47 500 kr, men hvor mye du får avhenger av størrelsen på anlegget ditt. Støtten for installasjonen er uansett lik, men ellers varierer beløpet etter installert effekt per kWp. Leverandøren din kan hjelpe deg med beregne hvor mye du kan få i støtte.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å installere et solcelleanlegg?

Prisen på et solcelleanlegg kan variere veldig, avhengig av størrelsen, antall paneler, installasjonskostnader og andre faktorer. Vi anbefaler derfor på det sterkeste at du innhenter flere tilbud fra ulike leverandører for å sikre at du får en god pris. Dersom du ikke har mulighet til å kjøpe et solcelleanlegg her og nå – selv med Enova-støtte til solceller – så kan du lease istedenfor.

Meldingsboble
Hvilke andre tiltak støtter Enova som fungerer med solceller?

Enova støtter andre energitiltak som kan kombineres med solceller, slik at du kan øke støtten ytterligere – og ikke minst, du kan kutte energiutgiftene dine ytterligere. For eksempel, du kan kombinere solcelleanlegg med solfanger, smart strømstyring og varmegjenvinning av gråvann.