Bilde

Billig solcellepanel: Slik reduserer du kostnadene

Sist oppdatert: 9. oktober 2023

Billig solcellepanel – hvordan får du tak i det og er det egentlig lønnsomt? Mange som kjøper solceller gjør det for å spare penger på strømregningen, samtidig som de tar i bruk miljøvennlig, fornybar energi. Det er likevel en stor investering, og da er det helt naturlig å ville se seg om etter billige solceller.

Vi tar en nærmere titt på hvordan du kan redusere kostnadene for innkjøp og montering av solcelleanlegg.

Billig solcellepanel – er det egentlig mulig?

Ifølge Enova, så koster et solcelleanlegg alt fra 100 000 kr til 300 000 kr. Det er altså store prisvariasjoner, og det betyr at du kan finne både dyre og billige solcellepaneler. Hvilket merke og hvilken leverandør du velger kan gi et stort utslag på prisen, men det finnes også andre faktorer som du må vurdere for å redusere kostnadene.

Følgende påvirker prisen på solcellepanel:

  • Utformingen av taket ditt – har du mange karnapper, piper og lignende?
  • Standard eller premium solcellepanel
  • Hvor store paneler du trenger
  • Effekt og ytelse
  • Antall paneler du trenger

Det billigste solcelleanlegget er det anlegget som kan spare deg mest penger i årene som kommer, samt er tilpasset ditt budsjett for innkjøp. Det er mange faktorer som påvirker prisen, fra lokale forhold til valg av paneler. Vi anbefaler derfor at du setter opp et budsjett og undersøker alle mulighetene dine for å finne billige solceller til huset ditt.

Du bør også vurdere hvor mye penger du sparer på sikt – ikke bare hvor billige solcellepanelene er her og nå. Du kan redusere kostnadene dine betydelig med solcellepaneler, dersom du tar reduserte strømutgifter med i beregningen. I enkelte perioder må du nok likevel kjøpe strøm av strømselskapet ditt – men du kan også selge den strømmen du ikke bruker i perioder der du produserer for mye strøm til eget bruk.

Billig solcellepanel vs. solcelletakstein

Solcellepaneler er som regel billigere enn solcelletakstein – men i enkelte tilfeller er det faktisk motsatt. Solcellepanel må nemlig monteres på tak i god stand. Hvis taket må byttes i nær fremtid eller er i dårlig stand, så kan det fort bli dyrere med paneler enn med taksteiner. I så fall kan du redusere kostnadene ved å heller legge takstein med solceller enn å bytte ut “vanlige” takstein og så montere paneler.

Reduser kostnadene for solceller på hytta

Her i denne artikkelen fokuserer vi hovedsakelig på solcelleanlegg til helårsboliger, selv om informasjonen også gjelder for hytter og fritidsboliger. Det bør likevel påpekes at du kan få enda billigere solcellepaneler til hytta. Mindre anlegg koster nemlig mindre penger. Solcelleanlegg kan dessuten være et lønnsomt alternativ til å koble deg til strømnettet.

Dersom hytta ikke er tilkoblet strøm, så kan du heller lagre energien på et batteri. Batteriet fyller seg opp når hytta ikke er i bruk. Hvor stort batteriet bør være, vil derfor avhenge av hvor ofte du er på hytta og hvor mye strøm du trenger. Det finnes flere typer batterier i ulike prisklasser. Du kan dermed redusere kostnadene på solcelleanlegget, men pass likevel på at du får et kraftig nok batteri for ditt bruk.

Det bør også nevnes at de aller minste solcelleanleggene kan monteres på egenhånd, så sant de er frittstående og ikke skal tilkobles strømnettet. Disse er såpass små at de brukes helst til campingvogner og de aller minste hyttene. Du får imidlertid ikke Enova-støtte for disse, da Enova kun gir tilskudd til solcelleanlegg som monteres av fagfolk.

Hva er billigst – leasing vs. innkjøp av solcelleanlegg

Mange lurer på hva som er billigst av å kjøpe eller lease solcelleanlegg. Det er imidlertid viktig å sjekke vilkår og betingelser nøye før du bestemmer deg for å heller lease solceller. Akkurat hva som gjelder kan variere mellom ulike forhandlere. Det er imidlertid vanlig å binde seg til en leasingperiode på 20 år, men med mulighet til å kjøpe ut panelene før.

Det er som regel billigst å kjøpe solceller på sikt, men leasing gir deg mulighet til å komme i gang med én gang – selv om du ikke betaler for det her og nå. Du kan likevel få støtte fra Enova og betaler en fast, månedlig avgift ut leasingperioden. I tillegg kan du selge overskuddsstrøm til strømselskapet ditt, selv om du leaser.

Nøyaktig hva det koster å lease et solcelleanlegg avhenger av hvor du bor og hvilken leverandør du velger. Hvis du er usikker på hva du bør gjøre, så anbefaler vi å undersøke kostnadene for både leasing og innkjøp.

Sjekk priser hos flere leverandører og sammenlign prisen nøye. Det vil gjøre det enklere å vurdere hva som er den rimeligste løsningen for deg.

Solcelleanlegg er en langsiktig investering

Det er viktig å huske på at solcelleanlegg er en langsiktig investering. Den umiddelbare kostnaden her og nå kan være høy, men den blir billig på sikt siden du kjøper mindre strøm av strømselskapet ditt. Høye strømpriser fører til at stadig flere ønsker å montere solceller for å produsere fornybar solkraft

Det kan likevel ta opptil 15 år før solcelleanlegget er nedbetalt, men så kan du nyte godt av “gratis” strøm ut levetiden. Et solcelleanlegg kan vare svært lenge – faktisk så kan det vare i over 30 år ved riktig bruk og vedlikehold. Det er derfor du ikke bør montere solcellepaneler på et tak som snart må byttes ut. Panelene kan vare lengre enn det taket ditt gjør.

Du må sannsynligvis bytte ut inverteren underveis. Denne kostnaden kan ligge på alt fra ca. 6000 kr til over 30 000 kr, avhengig av hvilken type inverter du trenger. Akkurat det kan du diskutere med forhandleren din før du kjøper anlegget. Inverteren er den komponenten som omdanner sokraften du produserer til vekselstrøm som du kan bruke i en vanlig stikkontakt.

Vi anbefaler at du vurderer hvor lønnsomt solcelleanlegget ditt blir på sikt, og ikke bare den umiddelbare kostnaden. Det er ikke sikkert at de billigste solcellepanelene er dem som vil spare deg for mest penger i det lange løp. En dyktig leverandør vil kunne hjelpe deg med å vurdere hvilke paneler du trenger i henhold til ditt budsjett, samt finne en god balanse mellom pris og kvalitet.

Er det lønnsomt med solcellepanel i Norge?

Hittil har vi snakket mye om å kjøpe billige solcellepaneler – men hvor lønnsomme de er på sikt er en viktig del av regnestykket. Da er det naturlig å spørre om hvor mye man egentlig kan spare på solkraft her til lands. Det korte svaret er at ja, det er lønnsomt – men det spørs likevel på lokale solforhold der solcellene skal monteres.

Visste du at forholdene for å produsere solkraft kan være bedre i Sør-Norge enn sørover i Europa? Det er fordi solinnstrålingen avgjør hvor mye kraft du kan produsere, ikke hvor varmt det blir. Faktisk så blir solceller mer effektive i kulden. Derfor bør du vurdere solinnstråling når du skal beregne hvor mye strøm du kan produsere selv. De fleste leverandører har kalkulatorer på nett som gjør at du bare trenger å legge inn adressen din.

Solcelleanlegg kan være lønnsomt i Nord-Norge også, til tross for mørketiden. Det skyldes de lange, lyse dagene om sommeren. Selv om du ikke produserer særlig med solkraft om vinteren, så kan sommerhalvåret veie opp for det. I tillegg kan et solcelleanlegg produsere strøm selv når det er overskyet og når det kommer nedbør.

Enova-støtte gjør det billigere å kjøpe solceller 

Du kan redusere kostnadene for solcellepaneler ved å søke om Enova-støtte i ettertid. Dermed blir det enda litt billigere med solceller. Enova gir opptil 47 500 kr totalt, hvorav 7500 kr går mot selve installasjonen. Resten avhenger av installert effekt av anlegget. Du kan få enda mer penger tilbakebetalt ved å innføre andre energitiltak som Enova støtter samtidig.

Solcelleanlegget kan for eksempel kombineres med:

  • Smart strømstyring
  • Solfanger
  • Varmegjenvinning av gråvann

Følgende kriterier må innfris for å få støtte til solceller:

  • Anlegget må være kjøpt og montert i løpet av de siste 20 månedene
  • Du må bruke et norsk registrert firma til montering
  • Søknaden må sendes inn via Enova sine nettsider
  • Du må legge ved fakturaer og relevant dokumentasjon

Støtteordningen er tilgjengelig for private husholdninger, enten du vil montere solceller på helårsboligen, fritidsboligen eller på hytta. Du kan søke om støtte for å kjøpe solceller til både “gamle” og nybygde boliger. Nøyaktig hva du får i støtte fra Enova kan endre seg over tid, så sjekk gjerne nettsidene deres før du går til innkjøp.

Sammenlign tilbud for å kjøpe billig solcellepanel

Den beste måten å skaffe seg billig solcellepanel er ved å sammenligne tilbud fra tre forskjellige leverandører. Det vil gi deg en solid oversikt over hva du kan få for pengene dine. Pass på at leverandørene inkluderer de samme kostnadene, slik at sammenligningsgrunnlaget er så likt som mulig.

Du kan enten innhente tilbud selv eller bruke en tjeneste på nett for å samle inn tilbud. Sistnevnte gjør det enklere for deg, ettersom du både sparer tid og du får gode priser ved å la leverandørene konkurrere om deg. Tilbudene du mottar er både gratis og uforpliktende. 

Vi anbefaler at du ikke bare fokuserer på å få billige solcellepaneler, men også vurderer kvaliteten på produktene, leverandørens omdømme, sjekker referanse og garantier og sjekker hvor god erfaring montørene har. Da får du en god balanse mellom pris og kvalitet. Om det ikke allerede er inkludert, så anbefaler vi også at du undersøker muligheten for å få en serviceavtale inkludert i prisen på solcellepanelene.

Vi håper at denne guiden ga deg et godt grunnlag for å vurdere om solcellepaneler er en riktig investering for deg eller ikke. Lykke til med jakten på billige solcellepaneler!

Få svar på vanlige spørsmål om billig solcellepaneler

Meldingsboble
Er det lønnsomt med solcellepanel?

Ja, det kan være lønnsomt å investere i solcelleanlegg her til lands. Det spørs likevel på lokale solforhold der solcellene skal monteres, samt hvilket anlegg du kjøper. Enova-støtte gjør det litt billigere med solcellepaneler.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å montere solcellepaneler?

Kostnadene avhenger av hvor du bor, taket ditt, hvor store panelene er og hvor mange som skal monteres. Det kan være lurt å innhente tilbud fra flere leverandører for å få den beste prisen, basert på nettopp din bolig. Da får du spesifikke kostnader som du kan vurdere, og ikke bare generelle priser.

Meldingsboble
Hvor mye strøm kan jeg produsere selv?

Det vil avhenge av solinnstrålingen på stedet ditt, samt hvilket anlegg du velger. Jo større effekt på panelene, desto mer strøm kan du produsere – så lenge solforholdene tillater det. Du kan regne ut hvor mye du kan spare før du velger et solcelleanlegg.

Meldingsboble
Kan jeg tjene penger på solcellepanel?

Det kan faktisk være at du produserer mer enn du bruker i enkelte perioder, og da selger du overskuddsstrømmen tilbake til strømselskapet ditt. Betalingen skjer som regel i form av avslag på strømregningen. Det er ikke nok til at du tjener så mye penger på det, men avslaget er en fin bonus til det du allerede sparer ved å produsere egen strøm.